Głównej zawartości

Ptasia grypa

 

CHCESZ SIĘ USTRZEC PTASIEJ GRYPY?

 

Stosuj się do poniższych zaleceń:

  • Spożywaj mięso drobiowe i przetwory drobiarskie poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperatuże powyżej  70oC; jaja gotuj 10 min. w temperaturze 90-100oC lub dokładnie usmaż
  • Myj dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze itp.); pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy
  • Pamiętaj aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi
  • Myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym oraz jajami; dopilnuj, aby robiły to także dzieci
  • Nie dotykaj bez odpowiedniego zabezpieczenia martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu; przede wszystkim dopilnuj, aby nie robiły tego dzieci
  • Zadbaj o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania 
  • Przypominam o przestrzeganiu zakazu przywozu z zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich.

Bezwzględnie przestrzegaj zaleceń wydawanych przez przedstawicieli Inspekcji

Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

 

Aktualne informacje na temat ptasiej grypy znajdziesz na stronach internetowych: