Drukuj

Salmonella 

 

 

Pałeczki bakterii Salmonella występują u zwierząt dzikich i hodowlanych.

W sprzyjających warunkach (ciepło, wilgoć, obecność białka) mogą żyć poza organizmem żywym przez kilka miesięcy. Przemysłowa hodowla drobiu

i przetwórstwo żywności przyczyniły się w ostatnich latach do wzrostu zachorowań na salmonellozy na całym świecie.

            U ludzi bakterie te wywołują najczęściej dolegliwości żołądkowo-jelitowe nazywane potocznie zatruciem pokarmowym. Objawy chorobowe, występujące zwykle po 6 – 72 godzinach od zakażenia, to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, czasami nudności lub wymioty.

U niemowląt, małych dzieci, ludzi wyniszczonych chorobami lub u osób

w podeszłym wieku choroba może przebiegać bardzo ciężko, ze zmianami

w narządach wewnętrznych, stawach, a nawet z zapaleniem opon mózgowo – rdzeniowych.

Po przebyciu choroby pałeczki mogą być usuwane z kałem przez kilka dni, tygodni lub miesięcy.

 

Człowiek zakaża się:

 

·        poprzez żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt (najczęściej drobiu, myszy, szczurów)

·        poprzez produkty żywnościowe pochodzące od zwierząt zakażonych (jaja, mięso, mleko)

·        od zakażonych zwierząt (kurczęta hodowane w domach) i ludzi usuwających pałeczki z kałem, zarówno chorych, jak i zdrowych (nosicieli)

Szczególnie niebezpiecznym nośnikiem pałeczek są produkty zawierające surowe jaja (majonezy, kremy, lody i in.) oraz rozdrobnione przetwory mięsne, (galaretki, pasztety, pierogi).

 

Zachorowaniom można zapobiec przez:

·        mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków

·        utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętu kuchennego i samej kuchni (ulubionym siedliskiem bakterii są wilgotne gąbki i zmywaki)

·        przechowywanie żywności w odpowiednio niskiej temperaturze

·        zapobieganie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności

·        wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami

·        całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania

·        poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), które jest najłatwiejszym sposobem niszczenia zarazka (smażenie jest mniej skuteczne)

·        mycie jaj przed rozbiciem skorupki

·        unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców

·        zabezpieczenie żywności przed dostępem owadów i gryzoni.

 

 

W przypadku wystąpienia objawów chorobowych – natychmiast zgłoś się do lekarza.

Ich lekceważenie może doprowadzić DO odwodnienia organizmu
a nawet śmierci dzieci i osób starszych 
 
WSSE Olsztyn
Oddział Oświaty Zdrowotnej
i Promocji Zdrowia 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odsłony: 180